Sächsische Schweiz 2012

Mens Danmark byder ind med mindre end 100 kilometer grænse i det sydlige Jylland – har Tyskland hele 3.758 kilometer samlet statsgrænse. Det betyder, at Tyskland har flere naboer end nogen anden stat i Europa, hvilket gennem årene været både en fordel og en ulempe. Ulempen var naturligvis de mange nabokrige. Fordelen har været at folk fra alle verdenshjørner i tidernes løb er vandret ind i Tyskland og har bragt sprog, viden, arbejdsmetoder og livsstil med sig

Dannebrog faldt, som vi alle ved, ned fra Himlen. Det tyske flag har absolut ikke den samme smukke historie.  Flaget har været et symbol for kampen om frihed og tysk enhed. Endnu i 1800-tallet var vores store nabo et land med mange stater og mange fyrster. Og fyrsterne greb ind, da studenter i 1817 for første gang viste flaget med de sorte, røde og gule bjælker, der i dag er det tyske nationalflag. Den sorte farve symboliserede sorgen over de kammerater, der var faldet i kampen mod Napoleon. Den røde farve viste viljen til at udgyde blod for fædrelandet. Og den gule farve var symbolet på frihedens sol. Det tyske flag er aldrig blevet et kært folkeeje som Dannebrog. Det er ikke populært i fødselsdagskagen – men ved internationale sportsstævner bliver flaget dog flittigt brugt – her gælder det jo hele landets ære.

Tysklands forbundsdag svarer til det danske folketing. Derudover har man Forbundsrådet, der består af repræsentanter fra de 16 delstater, som i en række tilfælde skal godkende Forbundsdagens beslutninger. De tyske delstater har deres egen forfatning, deres egen hovedstad, deres eget parlament og deres egen regering. Parlamentet kaldes i de fleste delstater ”Landtag” og regeringen for ”Landesregierung”. 

I Tysklands østligste delstat Sachsen byder naturen på scenarier, hvis lige ikke findes andre steder i Mellemeuropa.  Delstatens navn stammer fra sakserne, der i århundrederne efter Kristi fødsel var bosat i områderne omkring Elbens munding og derfra bredte sig til større dele af det nordtyske område. I 1949 blev Sachsen indlemmet i DDR. Ved genforeningen i 1990 genopstod Sachsen som en delstat, der indtrådte i Forbundsrepublikken.

Nationalparken Sächsische Schweiz er beliggende i den tyske del af bjergområdet Elbsandsteingebirge, sydøst for Dresden. Området er præget af bizarre klippeformationer, dybt indskårne dale, taffelbjerge og slugter – et enestående landskab i relief. Nationalparken blev oprettet i 1956 på grund af stedets særprægede dyre- og planteliv. Bjergene, der er sandstensklipper, strækker sig fra Pirna i Tyskland over den tjekkiske grænse til Dècin i Böhmen
.
Talrige arkitektoniske perler er blevet opført med sten fra områdets bjerge, her i blandt vores eget Kongeslot i København, Brandenburger Tor i Berlin samt Frauenkirche i Dresden.

Der er ingen tvivl om, at Naturen har 1. prioritet i Sächsische Schweiz – det er et varemærke, man værner om. Delstatens navn har baggrund i kunstens verden. De schweiziske billedkunstnere Adrian Zingg og Anton Graff, der i romantikken begge var undervisere ved Akademiet i Dresden, påpegede 2 væsentlige principper for landskabsmaleri: En dyb forståelse for naturen og værdien i at tegne med den levende natur som forbillede.
På deres mange fælles og lange vandringer i bjergene udenfor Dresden sværmede de for den passion at et sådant landskab var nødt til at relatere til Schweiz – og deraf navnet

Mange vovehalse prøver kræfter med de stejle klipper – men det skal vi bestemt ikke. Vi ”nøjes” med en udflugt til Basei klipperne, hvor der er en helt vidunderlig smuk udsigt over de fantastiske klippeformationer. Og vi bliver kørt lige ”Til Døren”. Ingen klatreture her, alle kan være med. Der bliver god tid til vores vandrehold, så der her kan traves op og ned nogle timer. Ikke-vandrerne kan nyde udsigten med en kop kaffe eller noget stærkere, for attraktionen byder også på muligheden for mad og drikke. Læg dertil et formidabelt udsyn over klipperne, Elben og den rene natur
 
Bastei Klipperne

Program:   Afgang lørdag den 8. september 2012 Kl. 06.00 fra den store parkeringsplads bag Aagaarden, Børkops Kulturhus.
Der bliver som tidligere år mulighed for at stå på bussen i Gårslev, det bliver så først efter opsamlingen i Børkop.

Vi sætter kursen mod grænsen, hvor vi gør ophold med mulighed for indkøb og morgenmad .


Vi fortsætter herefter stille (og muligvis roligt, kommer væsentligt an på deltagerne) mod Berlin. Afstanden fra Børkop til vores hotel i Berlin er 534 kilometer.                  Det vil sige, vi har godt 6 timers kørsel – hertil skal lægges pauser.

Vi skal bo på Hotel am Borsigturm i Berlin.

Det 4-stjernede hotel er et arkitektonisk mesterværk og beliggende i bydelen Tegel i Berlin. Tegeler See er i gåafstand fra hotellet. Umiddelbart overfor hotellet ligger Shopping-centeret ”Hallen am Borsigturm” – et center med en prisbelønnet arkitektur og men ikke mindst med omkring 120 forretninger/cafeer etc. med tilbud til enhver shopaholicer.
Centeret er åbent indtil KL. 20.00 lørdag  aften.
Se www.borsighallen.de med præsentation af  de enkelte forretninger.


Uanset hvordan den enkelte vælger at tilbringe lidt tid på egen hånd efter ankomsten til hotellet, så samles vi til aftensmad/middag på hotellet.


www.hotel-am-borsigturm.bestwestern.de

Søndag den 9. september:                                                                                                                      Efter morgenmaden på Hotel am Borsigturm fortsætter vi mod  Sächsische Schweiz, kørsel omkring 230 kilometer. Vi skal bo på Burghotel Stolpen, der er beliggende ret op og ned ad Burg Stolpen. Stolpen er en lille by beliggende tæt på Nationalparken og omkring 30 kilometer fra Dresden.

Hotellet har en stor udendørs terrasse, så er vejret med os, er der ikke meget tvivl om, hvor eventuelt ledige stunder skal tilbringes.                                                                      www.burghotel-stolpen.de
Kan du gætte, hvem det er - i gang med morgenmaden på Burghotel Stolpen

Program for den 10., 11. & 12. september:
Hver dag en ny udflugt.     
 
Vi skal som tidligere skrevet en tur til Bastei klipperne.

Vi skal besøge
Burg Königstein, en imponerende borg. Borgen gemmer på over 750 års historie og er enestående i Europa. Selve borganlægget strækker sig over 9,5 hektar og en tur rundt om borgmuren er på 2,2 kilometer. Der er mulighed for at besøge kasematterne på stedet, der er en fantastisk udsigt over Sächsische Schweiz fra toppen af borgmuren og der er ikke at forglemme godt tysk øl inde på borgen. Bussen kører lige til porten, så vi slipper for den stejle vej op til borgen.
Se mere på www.festung-königstein.de

Burg Königstein

Vi skal på besøg i en by – og en til.

Og vi skal
lidt tid på et lokalt julemarked, der såmænd er Tysklands største. Det er hyggelige omgivelser og udendørs servering til de, der ikke ønsker at se på fristelserne indendørs.
Julemarkedet - med åbningstider året rundt.

Torsdag den 13. september:
Efter morgenmaden på Burghotel Stolpen tager vi afsked med den lille by. Vi fortsætter mod næste destination - Potsdam. Kørsel i dag: 240 kilometer.

Vi skal bo på Arcona – Hotel am Havelufer
www.potsdamarcona.de Et supermoderne hotel beliggende direkte ved vandet.

Potsdam er hovedstaden i den tyske delstat Brandenburg og er beliggende ved floden Havel omkring 30 km sydvest for Berlin. Byen er grundlagt i 900-tallet af en slavisk stamme.

I 1660 valgte Frederik Vilhelm I byen til residens for sine jagter, ligesom den blev en prøjsisk garnisonsby. Siden blev den residens for den kongelige familie. Størsteparten af byens majestætiske bygninger blev opført under Frederik den Store (1712-1786). 
Mens Berlin var Prøjsens og senere Tysklands officielle hovedstad, boede hoffet fortsat i Potsdam. Byen mistede sin status som rigets anden hovedstad efter afslutningen af første verdenskrig, da kejser Wilhelm II blev afsat.


Potsdam blev svært beskadiget af allierede bombeangreb under anden verdenskrig. Efter opførelsen af Berlin-muren blev Potsdam grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Glienicke-broen over Havel blev i flere tilfælde anvendt til udveksling af spioner og andre fanger mellem øst og vest. I 1990 samt igen i 1999 blev store dele af Potsdam optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv.


KUNSTSKABET har i år 10 års jubilæum – det skal fejres.

Det gør vi med en tur på vandet – i vores helt eget skib.
FRIDERICUS REX

Vi har chartret det nostalgiske og hyggelige skib FRIDERICUS REX.        
Vi går om bord Kl. 18.00 med afgang umiddelbart efter. Under sejladsen serveres middag i skibets indendørs salon.

Billedet er fra salonen på FRIDERICUS REX

Fredag den 14. september:
Efter morgenmaden på hotel Arcona skal vi på udflugt. Potsdam har meget at byde på, vi ser nærmere på nogle af byens seværdigheder.

Lørdag den 15. september:
Efter morgenmaden på Hotel Arcona sættes kursen mod Børkop.            Vi har 540 kilometers kørsel fra Potsdam til Børkop.


Vi gør ophold ved grænsen med mulighed for indkøb.

Generelt:

Turen er baseret på min. 25 deltagere samt ophold i dobbeltværelse.

Ved 25 deltagere    …………………………………..       5.920,00 Kr.

Ved 30 deltagere    ……………………………………     5.400,00 Kr.

Ved 35 deltagere    ……………………………………     5.200,00 Kr.

Ved 40 deltagere    ……………………………………     4.900,00 Kr.

Ved ”fuld bus”       ……………………………………      4.600,00 Kr.

Tillæg for enkeltværelse 950,00Kr.

Såfremt der er ledige pladser efter den 10. juni er du velkommen

til at invitere venner, naboen, familien med på turen.

Tillæg for ikke-medlemmer = 300 Kr. pr. person.

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Inkl. i rejsens pris er:

Bustransport

Ophold på Hotel am Borsigturm i Berlin med halvpension                1 overnatning

Ophold på Burghotel Stolpen med halvpension                                  4 overnatninger

Ophold på Arcona Hotel am Havelufer med halvpension                   2 overnatninger

Pensionen inkluderer:

Lørdag, søndag, mandag, tirsdag, onsdag, torsdag & fredag:              Aftensmad

Søndag, mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag & lørdag:               Morgenmad

Sejlads med FRIDERICUS REX inkl. middag om bord.

Pensionen (aftensmaden) kan være på et andet sted end det hotel, hvor vi bor.       

Inkl. alle udflugter

Inkl. 2 x entreer  (indregnet med 140 kr.)

Inkl. 1 - måske 2 x frokost (indregnet med 170 kr.)

Inkl. nogle små skarpe undervejs.

Inkl. levende musik den aften, hvor der er plads til sus i skørterne

Betaling:

Ved tilmelding betales …………                500 Kr. pr. person

Den 1.07. betales ……………….                500 Kr. pr. person

Restbeløbet indbetales senest  ….                5. august.

Beløbet bedes indbetalt på foreningens konto i enten Danske Bank eller Vestfyns Bank.

Danske Bank:   Registreringsnr. 3232 Kontonr. 3265 653 359

Vestfyns Bank: Registreringsnr.: 6855 Kontonr. 13 64 33

Før indbetaling af sidste rate, vi du få tilsendt en orientering omkring antal deltagere samt beløbets størrelse for sidste afdrag (der jo er afhængig af deltagerantallet)

 Salget starter søndag den 27. maj Kl. 19.00                 

Tilmelding/yderligere oplysninger: vibeke@dan-line.dk

Eller tlf. 40 19 40 59  &  20 21 19 50

Med venlig hilsen
Bestyrelsen