Rejse 2019

Vi skal til Nederlandene

 Men vi skal også til Holland        

Det officielle navn på vores feriedestination er Kongeriget Nederlandene

 

Nederlandene består af 12 provinser (og 2 tilknyttede områder i Caribien). Holland er et fællesnavn for de 2 provinser, Nordholland og Sydholland. De 2 provinser huser byerne Amsterdam, Rotterdam og Haag, der er centrum for landets økonomi og regering. Derfor er Holland i daglig tale meget ofte betegnelsen for alle Nederlandene

De fleste nederlændere skelner meget konsekvent mellem Holland og Nederlandene. Undtaget er indbyggerne i de 2 hollandske provinser, der kalder deres land for Holland, deres sprog hollandsk og sig selv for hollændere.

 

Der bor omkring 17 millioner i Nederlandene og befolkningstætheden er 4 gange større end i Danmark.  Det er et af verdens mest lavtliggende lande,  26 % af landet er indvundet ved inddæmning og kræver beskyttelse af diger.

 

Nederlandene ligger godt – for enden af 2 af Europas største floder – Rhinen & Maas – lige ved indgangen til det europæiske bagland med 350 millioner potentielle forbrugere. Den position udnytter landets indbyggere bedst muligt – og det har de gjort i mange år. Holland blev tidligt en stor handelsplads og i takt med at skibene blev bedre og større voksede handelspladsen med samme takt.  Området var det sted, de fleste mødte da de i sin tid kom sejlende til Nederlandene. Indtjeningen fra den gode handel blev til dels omsat i at styrke fronten mod havet, der igen og igen oversvømmede landet. Dæmninger og diger blev anlagt og siden blev der opført mange møller, der kunne pumpe vandet ud fra vådområderne, så landets indbyggere fik mere landbrugsjord.

 

Op gennem 1500-tallet voksede landets position som en førende handelsplads i Europa. I året 1595 sejlede de første skibe fra Amsterdam med kursen sat mod Fjernøsten. Varerne fra Fjernøsten var eftertragtede i Europa – og det resulterede i at mange af datidens købmænd blev særdeles velhavende. En velstand, som i dag kan ses på datidens mange smukke kanalhuse og i form af en imponerende kunstsamling fordelt på landets mange museer.

 

Nederlandenes sande idoler findes ikke kun indenfor musikverdenen. Fodbolden har deres helt egne helte og har flere store fodboldklubber, der samtidig fungerer som nogle af Europas største talentfabrikker indenfor boldens verden. Når landsholdet spiller får landet en helt anden farve. Hele nabolag omdannes til en orange verden, der er de helt store TV-skærme, balloner og guirlander i gaderne. Det er på med en bemærkelsesværdig paryk, orange hat og så festes der igennem med naboer og med alle andre.

 

 

 

 

Kongedagen – Kings dag den 27. april – er sandsynligvis årets morsomste dag. Folk fra nær og fjern strømmer til landet, de fleste med orange T-shirt, paryk, og malede ansigter. Følg den orange strøm og deltag i sjove, underlige og vidunderlige indslag. Der festes igennem – med øltelte i gaderne, masser af levende musik, gadeteatre, jonglører, gøglere, operasangere, skæg og ballade og tusindvis af orangeklædte festlige deltagere på gader og stræder.

 

Kongens dag er en nationalfest, der markerer den hollandske konge Willem-Alexanders fødselsdag. Natten inden Kongens dag er kendt som Kongens nat og fejres med fyrværkeri - og fest.

Nederlandene er ganske vist et lille land, men når det kommer til kunst, så er landets kunstsamlinger en verdensmagt værdig. Landet har mange særdeles seværdige kunstmuseer – hvor der indenfor de seneste år er bygget nyt og bygget om for et meget stort budget. Alene i Amsterdam er der brugt 10 milliarder DKK på museumsbyggerier.

 

Hollænderne har ry for at spise for at leve - og ikke omvendt. Køkkenet har været kendt for sin enkelhed - måske med en snert af det primitive. Men formålet var også alene, at det skulle fylde godt i maven. Indenfor de seneste 20 år er der sket store ændringer i landets køkkenregioner. Der er sket noget nær en revolution, der har resulteret i at landet nu har omkring 100 Michelin-stjerner.

 

Hollænderne har deres egne lækkerier. Forårets nye salte sild er en delikatesse, der bliver solgt ved gadeboderne. En broodje haring, er en saltet sild lagt i et hotdogbrød med et lag rå løg på toppen. Når muslingesæsonen er i gang er fokus på de blå skaller. Landet producerer over 660 millioner tons ost om året, hvoraf langt størsteparten går til eksport. Hollands æbletærte er en mørdejsbund med æblestykker, der har fået et ordentligt drys kanel og er tilsat rosiner, der har søbet i portvin. Serveres med flødeskum.  Æbletærten er et must, når man er i Holland.

 

Amsterdam er verdenskendt for sine kanaler. Byen kan opleves på mange måder: Til fods -  på en kanalrundfart – med sporvognen – pr. cykel (kan lejes) - Hop-på Hop-af busserne. Eller lej en  vandcykel, en formidabel måde at opleve byens mange broer, kanaler og smukke huse.

 

Nederlandene er en skøn symfoni af vindmøller, kanaler, diger, husbåde, tulipaner, store bondegårde, slotte, kunst, ost & træsko.

 

Der er ikke altid gardiner i vinduerne. Man kan så at sige glo direkte ind i familien Hollands dagligstue. Det skyldes, at religionen har sat et spor i det Nederlandske samfund. Omkring 1500-tallet prædikede calvinisterne, at en god protestant ikke har noget at skjule, da de lever et anstændigt liv. Man tog bibelens ord meget bogstaveligt og mange efterlever denne klausul den dag i dag med frit indsyn – her er ikke noget at skjule.

Program

Afgang: Lørdag den 7. september 2019 -  Kl. 06.30    Fra den store parkeringsplads ved Børkops Kulturhus, MarKant                

Vi sætter kursen mod grænsen med mulighed for indkøb og morgenmad.                                                        Herefter fortsætter vi til Hamburg, drejer af mod Bremen og videre mod Groningen i Holland. Afstanden fra Børkop til Westerbroek er 594 kilometer. Det vil sige, vi har knap 7 timers kørsel. Hertil skal lægges pauser.  

 

Efter en hyggelig køretur og passende med pauser ankommer vi til vores hotel nær Groningen.                    Vi skal bo på det 4-stjernede Hotel VAN DER VALK,     9 kilometer fra Groningens centrum.                         

 

 

 

 

 

VAN DER VALK
VAN DER VALK

Vi indkvarteres på Hotel VAN DER VALK og mødes til aftensmaden på hotellet.

 

Søndag den 8. september

Efter morgenmaden på hotel Van der Valk forsætter vi mod Putten i Holland. Dagens kørsel er på 187 kilometer. Vi holder et par pauser undervejs. Første stop sker efter 95 kilometers kørsel.  Og sikke et stop. Vi skal se meget nærmere på en lille og særdeles smuk by, Giethoorn, der er noget nær verdensberømt, endog kineserne har fået fokus på denne perle.

Giethoorn
Giethoorn
Giethoorn

Giethoorn er helt fri for biler. Landsbyen er omgivet af vand og har små, kønne stråtækte huse på de små øer. Vil du besøge genboen, tager du din punt (en træbåd) sætter den i vandet og så afsted på en af byens mange kanaler. Omkring 8 kilometer kanaler, over 180 broer og et utal af både er byens vartegn. Giethoorn har 2.600 indbyggere. Bag piletræerne og omgivet af smukke haver ligger de fine gamle gårde fra det 18. og 19. århundrede. Flere steder i Giethoorn er det muligt at leje en båd. Der er enkelte cafeer i byen Midt i byen er der gourmet mad på programmet hos Restaurant de Lindenhof, der i skrivende stund har hele 2 Michelin stjerner.

Byen er ikke stor – den kan besøges til fods, på cykel eller i en af de mange både.

 

Efter en passende pause i Giethoorn kører vi videre til vores hotel Hof Van Putten. Der er 92 kilometer til hotellet, så vi har omkring 1 times kørsel. Hotellet ligger i et parklignende område, værelserne er beliggende i nogle lave bygninger rundt om hovedbygningen.     

Hof Van Putten

Putten har 24.000 indbyggere og ligger 67 kilometer sydøst for Amsterdam. Der er 5 minutter i bil til byens centrum, der byder på et varieret handelsliv med restauranter og cafeer. Hver onsdag formiddag afholdes der marked på Kerkplein og Fontanusplein. I centrum af byen findes en urtehave med 170 forskellige urter, planter buske og træer.    

Der er vandrestier/skov direkte ved Hotel Hof Van Putten. 

Vi indkvarteres og mødes senere til aftensmad på hotellet..

                                                                               

Mandag den 9. september – skal vi til Amsterdam.

Der er 67 kilometer fra vores hotel i Putten til Amsterdam.

Amsterdam er et herligt mix af København, Venedig og Paris - og dog stadig helt sin egen. Byen er fuld af energi, liv og kreativitet. Amsterdam er hyggelige kanaler, flere broer end i Venedig, flotte gavlhuse, indbyggere på cykel, hippe caféer, storslåede museer, spændende spisesteder og en behagelig afslappet stemning.  Og meget mere til.

Amsterdam har en enestående arkitektur og det med rigtig god grund. I 1500-tallet eksploderede byens indbyggertal. For at få plads til flere og flere tilflyttere blev der langs kanalerne bygget i højden. Men det var ikke nok. Fremsynede byplanlæggere udtænkte derfor en plan for 3 store kanaler omkring den gamle bymidte. Derudover lagde de meget præcise regler for, hvor brede og høje husene skulle være, hvordan vinduer og døre skulle placeres i forhold til højde og bredde.                                          I begyndelsen af 1600-tallet begyndte de at grave. Og man holdt sig minutiøst til planen. Derfor har Amsterdam i dag en enestående struktur og arkitektur.

Godt og vel 2.500 husbåde skvulper rundt i Amsterdams kanaler. Der er ikke meget plads til designerkøkkener ombord, men til gengæld kommer man tæt på hinanden på den gode måde.    

Amsterdam er en by, hvor det skæve, det sjove og det farverige trives og gror. Byen er ikke større end at man kan gå til mange af seværdighederne i centrum.

Anders, vores dansktalende guide i Amsterdam

Anders, der har boet i Holland i 20 år, byder os velkommen til Amsterdam og tager os med på nogle timers sightseeing. Han øser af sin viden om byen og er parat med gode råd. En god, erfaren og dansktalende guide.  

Når vi efter nogle timer siger farvel til Anders får vi tid på egen hånd i byen.

 

Sådan kommer man rundt i Amsterdam: Hop på sporvognene. De kører ofte, de kører overalt, og de kommer vidt omkring både i og udenfor centrum. Ved stoppestederne er der et kort, der viser hvor linjerne ligger, og hvornår de kører. Tag på kanalrundfart. Brug Apostlenes heste.

 

Amsterdam er et overflødighedshorn af muligheder – nogle af dem er et MUST. De mange seværdigheder er helt sikkert ensbetydende med, at vi løber i hver sin retning.. Nogle i små-grupper andre i større grupper. Det er umuligt at holde sammen i en storby som Amsterdam. Vælg de ting, som du absolut ikke vil gå glip af – og aftal så med andre fra Rejseholdet, at I tager oplevelserne i fællesskab. Der er altid mindst 1 at følges med.

Meget mere info omkring Amsterdam findes på vedhæftede dokument.

 

Når man havner lige midt i centrum af Amsterdam og står på enten Damrak/Rokin, der er fyldt med souvenirbutikker, vekselbutikker og fastfood eller på Kalverstraat/Nieuwendijk, en lang smal gågade fyldt med kædebutikker- så er der kun et at gøre: Drop dem begge med det samme. Siv i stedet ud til tværgaderne mellem kanalerne: Runstraat, Reestraat, Berenstraat & Prinsenstraat.

Spring de forudsigelige hovedgader i centrum over.

Du skal bruge din tid på at opsøge og nyde de idylliske afkroge og festlige tværgader i stedet for at bruge tiden på de mere gængse hovedgader i centrum.

 

 

Tirsdag den 10. september – skal vi til Enkhuizen 

Ved et af det 20. århundredes største anlægsarbejder, målt på verdens niveau, blev det dengang nævnte Zuiderzee hav, omdannet til en kombination af indvundet land og en stor sø, nu med navnet Ijsselmeer. For at få det bedste indblik i omfanget af dette imponerende ingeniørarbejde besøger vi byen Enkhuizen. Vi kører fra byen Lelystad over det lange dige til Enkhuizen. Vi kører først et pænt stykke gennem indvundet land for derefter at køre på diget med vand på begge sider.

 

På havnen i Enkhuizen står det store tårn Drommedaris, et levn fra den gamle bymur fra 1500-tallet. Rundt om det bastante tårn ligger de kønneste små huse langs havn og kanaler. De gamle købmandshuse er rigt dekorerede med figurer, symboler og skrifter.  Enkhuizens vigtigste indtægtskilde var tidligere sildefangst, og symbolet med de 3 sild, som man ser på flere af de smukke gavle, er Enkhuizens byvåben.

Enkhuizen og nabobyen Hoorn har en rig kulturarv, der stammer fra deres position som center for international handel. Byerne var fremtrædende baser for det hollandske østindiske selskab (VOC), der i det 17. århundrede bragte eftertragtede varer fra Fjernøsten til Holland.

Økonomien i byerne blomstrede og det tiltrak erhverv som sejlere, opdagelsesrejsende, skibsbyggere og forskere. Også kunstnere kom til. Rigdom og kunst frembragte i fællesskab ”den ”hollandske guldalder” – hvis aftryk på byerne ses den dag i dag.

Hollands store og stolte fortid som søfartsnation er stadig kendetegnende for byen. Stop op, og opdag de små indskrifter i husgavle, mosaikker i facader, figurer og symboler, som alle på hver sin måde vidner om storheden til søs. Spadser en tur langs byens måske kønneste strækning, Westerstraat, hvor det ene 1600-tals borgerhus efter det andet byder sig til.                                             Der er 68 kilometer fra vores hotel i Putten til Enkhuizen.

Zuiderzeemuseum
Zuiderzeemuseum

Enkhuizens helt store attraktion er frilandsmuseet Zuiderzeemuseum, der flere gange er kåret til at være Hollands bedste museum. Museet er et spændende møde med Holland skruet 100 år tilbage i tiden.  I de smalle gyder kan man smage på friskrøget fisk, få sig en snak med rygeren og meget andet. Museet er opbygget i stil med ”Den gamle by i Århus” – der er kort skrevet noget for enhver smag. Få et indblik i ”Den hollandske guldalder”, se den smukke og detaljerede rekonstruktion af livet i byen og regionen gennem århundrederne. Besøg en fiskerby, kik ind i de private boliger. Besøg Peperhuis, et hollandsk østindisk selskabs pakhus fra 1625, der oprindeligt blev anvendt til at opbevare krydderier, te og tekstiler. Der er mere end 140 historiske bygninger fra de små byer rundt om den tidligere Zuiderzee. Besøg de arbejdende værksteder, smøg ærmerne op og hjælp til/prøv de gamle håndværk på egen krop. Der er mindst 30 daglige aktiviteter/arbejdende værksteder. Besøg en sejlmager, en smedje, et fiskerøgeri, et dampvaskeri eller noget helt andet.       Se, Hør, Smag og Duft til fortiden.                                                                                                                            

Vi får tid på egen hånd i Enkhuizen og besøger derefter/eller før det spændende frilandsmuseum.

  

Onsdag den 11. september – Amsterdam med lys

Vi skal selvfølgelig på udflugt igen i dag. Men vi tager først lidt fri i vores egen by. Tag en tur i parken eller se lidt nærmere på Putten, det er op til dig.  Der er marked i Putten om formiddagen.

Omkring middagstid kører vi igen til Amsterdam.

Amsterdam har SÅ meget at byde på, så det er ganske enkelt umuligt at nå blot en brøkdel af alle seværdighederne på en enkelt dag. Pluk af forslagene fra vedhæftede dokument om Amsterdam.

I dag skal vi have mulighed for at se Amsterdam med lys på – så vi kører først retur til hotellet omkring Kl. 20.00. Det vil sige, aftensmaden er i aften på egen hånd i Amsterdam.

Husk – der er altid nogen at følges med.

Volendam

Torsdag den 12. september – skal vi til Volendam                                                                            

Volendam er et godt eksempel på en traditionel hollandsk fiskerby. Byen er kendt for sine farverige træhuse og de gamle fiskerbåde i havnen, hvorfra der sælges fisk og skaldyr.

Volendam har altid været en fiskerby – erhvervet er blevet mindre efter ændringen af Zuiderzee havet men havnen med de mange både er dog stadig en stor attraktion blandt turister. Volendams traditionelle folkedragter bruges stadig af de lokale – måske især på grund af den kendsgerning at også selve folkedragten bidrager med at trække turister til byen.

På havnepromenaden sælger madvognene de traditionelle nederlandske retter som Pommes Frites, sild sandwich og Fish & Chips. Der er masser af steder med frisk fisk på menukortet – også i de egentlige restauranter og cafeer.

Labyrinten er den ældste del af Volendam. Gå en tur i det gamle kvarter (Dikj & Doolhof) med de typiske autentiske små huse på kryds og tværs i en labyrint af smalle gader, kanaler og gamle broer. Kirken Saint Vincent er også et besøg værd. Volendam har mange små forretninger, restauranter & cafeer. De mange souvenirforretninger, kan man roligt gå udenom.

 Stroopwafels er byens populære vafler. Besøg et rigtigt vaffel bageri. Forretningen er et trækplaster med de lækre vafler og mange andre søde fristelser. Man kan besøge  bageriet og få et i indblik i livet for en hollandsk bager i de gode gamle dage.

Adressen er: Woltje's Backerij, Haven  98

Byens Museum præsenterer malerier, skulpturer og keramik fra 1800-tallet til i dag. Museet har desuden et galleri med de traditionelle folkedragter. I en tilstødende bygning, Cigar Band House, vises fantastiske mosaikker, udført af en lokal kunstner og udelukkende fremstillet af over 11 millioner cigar mavebælter.                              Volendam tiltrækker mange turister – men alligevel er Volendam et besøg værd. Find en god plads på havnepromenaden - slå dig ned og betragt livet på kajen.                                                                               Der er 82 kilometer til Volendam fra vores hotel i Putten.

Fish & Chips - sild sandwich - Havnen i Volendam
Lidt til den søde tand. Woltje`s Backerij i Volendam

Fredag den 13. september – Alkmaar – Afsluitdijk                                                            

Efter morgenmaden på Hotel Hof van Putten sættes kursen mod nordvest. Vi skal til ostemarked i Alkmaar. Et marked med fuldfede, gyldne, runde og tunge sværvægtere, Edam, Gouda og Leidse. Hele torvet, Waagplein, der domineres af det tårnhøje Waaggebouw i nederlandsk renæssance, danner rammen om et livligt marked. En kombination af opvisning, salg og show. På torvet ligger ostene omhyggeligt stablet. Køberne går rundt på pladsen og under højlydt mumlen og gumlen bliver der smagt på osten og tinget om prisen. Handlen afsluttes med håndslag på bedste handelsmaner.  Hvidklædte mænd med kulørte hatte bærer rundt på ostene ved hjælp af deres  ostetransport-bælter. Når en handel er indgået, lunter bærerne i friskt trav ind i vejehuset med de udvalgte oste. Det er en gammel tradition, der går tilbage til det 15. århundrede. 

Markedet er en publikumsmagnet, der er masser af tilskuere, så vi skal være der i god tid for at få en ordentlig skueplads. Og der er masser af ost – helt op til 30 tons.   

Ostemarkedet i Alkmaar

                    Er du slet ikke til ost -                                        så tag dit eget frikvarter i Alkmaar.               Bykernen er velbevaret og er oplagt til en slentretur. Gå ned ad gaden Fnidsen, der ligger lige ved ostemarkedet, og nyd synet af de lave gavlvendte huse, der ligner en kulisse fra TinTin men som med sine 400 år på bagen må siges at være den ægte vare.

 

Afsluitdijk dæmningen

Efter nogle timers ophold i Alkmaar fortsætter vi i bussen. Efter 50 kilometer kører vi ud på Hollands største dæmning, Afsluitdijk. Dæmningen er 32 kilometer lang og adskiller Nordsøen fra indsøen IJsselmeer (måske mest kendt som Zuidersøen). Vi har så Nordsøen på venstre hånd og indsøen på højre hånd. Dæmningen er 32 kilometer lang og 90 meter bred. Ved bygningen af dæmningen fik man udover at sikre kysten i tilgift 225.000 ha landbrugsjord. Med jævne mellemrum lukkes vand fra Zuidersøen ud i havet for at kompensere for vandtilførslen fra de floder, som udmunder i den kunstige indsø. Med så lang en dæmning er det ingen overraskelse at Zuidersøen er stor. Arealet er over 5.000 km2.             Vi gør et kort ophold midtvejs på dæmningen, så vi kan se lidt nærmere på bygningsværket.

Herefter fortsætter vi mod vores sidste hotel på turen.

Vi skal bo på det 4-stjernede Hotel Landgut Horn ved Bremen

Kørslen fra Hof van Putten til Landgut Horn ved Bremen er i alt på 463 kilomter. 

Vi indkvarteres og mødes til aftensmaden på hotellet.  

Hotel Landgut Horn
Hotel Landgut Horn
Hotel Landgut Horn

Lørdag den 14. september.

Efter morgenmaden på Hotel Landgut Horn sættes kursen mod Børkop, kørsel 380 kilometer.  Omkring 5 timers kørsel & pauser. Vi gør ophold ved grænsen for indkøb.                       

         

Generelt:                                                                      Turen er baseret på min. 25 deltagere samt ophold i dobbeltværelse.                                                                    Ved 25 deltagere   …..        5.760,00 Kr. pr. person             Ved 30 deltagere   ..…       5.300,00 Kr. pr. person    
Ved 40 deltagere   .....        4.800,00 Kr. pr. person

Ved 45 deltagere   …        4.600,00 Kr. pr. person         Ved ”fuld bus”      ……    4.430,00 Kr. pr. person

Tillæg for enkeltværelse 980 Kr.                                   Der er et begrænset antal enkeltværelser.

Kender du en af de øvrige deltagere, der også rejser alene, så overvej om I skal dele et værelse.

Hvis du kun vælger enkeltværelse i Putten (5 overnatninger) og kender en, du kan dele værelse med på de 2 andre hoteller, er tillægget for enkeltværelse på 600,00 Kr

  

Inkl. i rejsens pris er:

Bustransport

Ophold på Hotel VAN DER VALK .. 1 overnatning

Ophold på Hotel Hof van Putten  ..     5 overnatninger

Ophold på Hotel landgut Horn ..         1 overnatning

Pensionen inkluderer:

Søndag, mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag & lørdag :    Morgenmad

Lørdag, søndag, mandag, tirsdag, torsdag & fredag:                                Aftensmad

Inkl. guide i Amsterdam .

Inkl. 2 udflugter til Amsterdam

Inkl. udflugt til Enkhuizen

Inkl. entre til Zuiderzeemuseum

Inkl. udflugt til Volendam

Inkl. nogle små skarpe undervejs.

Inkl. kaffe & te i bussen, når kørslen tillader det.

 

Betaling:                                                                          Ved tilmelding betales … 1.000,00 Kr. pr. person   

20. juli betales  ...............  1.500,00 Kr. pr. person       Restbeløbet indbetales senest  15. august.

 

Beløbet bedes indbetalt på foreningens konto i Fynske Bank.: Reg. 6855 Kontonr. 0000 136 433

Før indbetaling af sidste rate, vi du få tilsendt en orientering omkring antal deltagere samt beløbets størrelse for sidste afdrag (der jo er afhængig af deltagerantallet)  

Tillæg for ikke-medlemmer: 400,00 Kr. pr. person.

Ret til nødvendige ændringer i programmet forbeholdes

                                                        

Tilmelding/yderligere oplysninger: vibeke@dan-line.dk

Eller tlf. 40 19 40 59

 

Med venlig hilsen

KUNSTSKABET

Vibeke Hegelund Hansen

Arrangementsansvarlig