Rejse 2014

                                                       Vi skal til

                                   Mecklenburg-Vorpommern

                                                     i Tyskland

 

Bussen er klar
Havnen i Stralsund

Mecklenburg-Vorpommern er en tyskdelstat der grænser op til Schleswig-Holstein i vest, Polen i øst, Niedersachsen og Brandenburg i syd samt mod Danmark gennem havgrænsen mod nord.

I kystregionen ligger byerne Rostock, Wismar og Stralsund, der fra at have været gamle hansestæder har udviklet sig til moderne havnebyer med skibsværfter og følgeindustri.

Nærings- og nydelsesmiddelindustrien med lokale råvarer er udbredt; desuden findes mange teglværker og lettere industri indenfor elektronik og plastprodukter.

Mecklenburg-Vorpommern er industrielt den mindst udviklede region i Tyskland. Langs hele kysten findes badestrande, der tidligere var foretrukket af velhavende Berlinborgere.

Turismen er i dag det dominerende erhverv sammen med fiskeri og gartneri.

Øst for Rostock ligger øerne Hiddensee, Rügen (Tysklands største ø) og Usedom, hvis østligste del hører til Polen.

Delstaten indgik i det tidligere DDR og har et af de største sammenhængende ferskvandssøområder i Mellemeuropa med over 2000 søer. Søområdet er et vigtigt naturområde, hvor store skovarealer er udlagt til naturreservater med begrænset adgang, bl.a. under fugletræk.

Kulturelt har Mecklenburg-Vorpommern udviklet og bibeholdt en særegen regional kultur, som dog har visse ligheder med det øvrige Nordtyskland. Byerne er overvejende beliggende ved Østersøen eller ved de mange søer eller floder, fordi handelsbetingelserne var bedst her.

 

Program:                                                                                                             Afgang: Lørdag den 6. september 2014  -   Kl.  07.00

Fra den store parkeringsplads ved Børkops Kulturhus.

Vi sætter kursen mod grænsen, hvor vi gør ophold med mulighed for indkøb og morgenmad. Herefter fortsætter vi mod Stralsund.                                                                                                     Afstanden fra Børkop til Stralsund er 490 kilometer. Det vil sige, vi har godt 6 timers kørsel. Hertil skal lægges pauser. Vi indkvarteres efter en hyggelig køretur på Scheelehof Hotel i Stralsund.

Hotel Scheelehof ligger i et bygningskompleks fra 1380. Hotellets arkitektur er en vigtig del af Hansestædernes kulturelle arv fra den hanseatiske periode og dermed et væsentligt fundament i Stralsunds historie. Arven skal bevares permanent og derfor er hotellet et nationalt monument. Hotellet blev komplet renoveret i 2011 under stor offentlig bevågenhed og med officielle krav til historisk korrekte detaljer samt med en forpligtelse til at bevare de oprindelige bygninger. Hotellet byder velkommen til en 4-stjernet moderne komfort på en helt unik måde. Alle værelser er individuelt indrettet. Ikke 2 er ens, det er historiske værelser, der hører til Verdenskulturarven i Stralsund, og det er her, vi bor. Enkeltværelserne er store – det er alle dobbeltværelser, som vi benytter som enkeltværelser. Hotellets 3 saunaer og tilhørende afslapnings-område er til fri afbenyttelse.                         

 

www.scheelehof.de
Kælderkneipen

Hotellet er opkaldt efter apotekeren Carl Wilhelm Scheele, der boede i huset i 1700 tallet og som opdagede en række kemiske stoffer deriblandt ilt og klor. Placeret få hundrede meter fra både havnen og byens hovedtorv Alte Markt ligger hotellet perfekt placeret til at nyde byen. Der findes to restauranter samt en bar på Scheelehof, alle placeret i utroligt flotte lokaler. Desuden har hotellet en cafe med udsøgte kaffesorter fra eget risteri.

Den gode morgenbuffet serveres i lokaler, hvor omgivelserne er medvirkende til en god start.

Restauranten er kendt for sin gode mad – og er i 2013 af bl.a. gourmetjournalen ”Der Feinschmecker” udråbt til et af de bedste spisesteder i Mecklenburg-Vorpommern.                      

Hotellet ligger midt i Altstadt, den middelalderlige bydel i Stralsund. Byen har i en periode på knap 200 år været svensk samt for en kort periode dansk. Byens silhuet med gotiske tårne samt gadernes toppede brosten og bindingsværksidyl er af en anden verden. 

Byen har altid været en vigtig søfartsby og i DDR tiden var byen domineret af det statslige skibsværft som var specialiseret i at bygge fiskefartøjer til landets fiskerflåde samt til Sovjetunionen.

Altstadt er delvist omkranset af en gammel bymur samt udenfor af omliggende nyere bydele. Altstadt blev i 2002 optaget på UNESCO´s liste over verdens kulturarv, på grund af den velbevarede bykerne inden for bymurene hvor mange af husene kan dateres tilbage til 1300 tallet.

Den gamle bydel har meget at byde på, når man tager turen til fods. Der er adskillige store kirker som til dels er under renovering efter kommunisttidens forfald. Bymuren samt de utallige store gamle huse som er blevet restaureret giver et flot indtryk af byens tidligere rigdom.

Lige op til Altstadt ligger havnen som rummer nogle smukke gamle pakhuse og midt i mellem dem ligger det nybyggede Ozeaneum, et maritimt museum, der hovedsageligt rummer udstillinger af marine biologi fra Østersøen og Nordsøen. Akvariet er en stor turistattraktion og modtog i 2010 prisen som Årets Museum i Europa.

På havnen er der mulighed for at købe røgede fisk og Fischbrötchen fra udsalgsboder placeret på gamle fiskerbåde langs kajen. Byen har stadig de gamle havnebyers charme med adgang til et havneområde, som endnu ikke er blevet bebygget med dyre lejligheder og hoteller. Der findes en flot strandpromenade, som strækker sig nordpå fra havneområdet.

Stralsund ligger ved Strelasund, som her kan krydses via 2 broer, der udgør indgangsporten til tyskernes ferieparadis Rügen. På Rügen spiller turismen en stor rolle, men der er stadig spor af øens historiske erhverv som fiskeri og landbrug. Af historiske og politiske grunde stod udviklingen på øen til en vis grad stille under Tysklands deling. Øen har 60 km finkronet sandstrand, et afvekslende landskab, badebyer, nationalparker, kystpanoramaer, parker, slotte og herregårde og ikke at forglemme Kolos von Prora, en næsten 5 kilometer lang bygning fra 1930èrne ( Hitlers gigantiske og berygtede strandhotel)  beregnet til ferieboliger, verdens længste bygning.

Tæt på Stralsund ligger også øen Usedom, rumforskningens fødested, hvor V1 og V2 raketterne blev afprøvet. Et stort kraftværk står tilbage og der er udstillet fly og missiler fra den kolde krig.

Stralsund og Rügen er et møde med hansestadsromantik, hav og høj himmel.

Program for 7., 8., 9. & 10. september: Vi skal på udflugt alle dagene – næsten.  år klemmer vi en enkelt fridag ind, så alle får mulighed for på egen hånd at se nærmere på vores værtsby Stralsund – eller noget helt andet.

Torsdag den 11. september:

Efter morgenmaden på Hotel Scheelehof sættes kursen mod Børkop, kørsel 490 kilometer.  Det vil godt 6 timers kørsel & pauser.

Undervejs holder vi ind for frokost på Ricklinger Land-bryggeri.
Der er naturligvis mulighed for at købe bryggeriets øl med hjem
Den hyggelige krostue, hvor vi skal have frokost

Vi gør ophold ved grænsen med mulighed for indkøb. 

Generelt:                                                                                                                         Turen er baseret på min. 25 deltagere samt ophold i dobbeltværelse.

Ved 25 deltagere    …………………………………..       Kr.  4.260,00 Kr.

Ved 30 deltagere    ……………………………………     Kr.  3.990,00 Kr.

Ved 35 deltagere    ……………………………………     Kr.  3.850,00 Kr.

Ved 40 deltagere    ……………………………………     Kr.  3.750,00 Kr.

Ved ”fuld bus”       ……………………………………     Kr.  3.670,00 Kr.

Tillæg for enkeltværelse 750,00 Kr. Der er et begrænset antal enkeltværelser.

Såfremt der er ledige pladser efter den 26. juni er du velkommen til at invitere venner, naboen, familien med på turen. Tillæg for ikke-medlemmer = 300 Kr. pr. person

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

 

Inkl. i rejsens pris er:

Bustransport

Ophold på Hotel Scheelehof                                                               5 overnatninger

Halvpension = morgenmad & aftensmad

Pensionen inkluderer:

Søndag, mandag, tirsdag & onsdag                                                       Aftensmad

Søndag, mandag, tirsdag, onsdag & torsdag                                         Morgenmad

Inkl. alle udflugter – eksl. entreer.

Inkl. frokost på Ricklinger Land-bryggeri (på hjemturen)

Inkl. nogle små skarpe undervejs.

En aften med levende musik, har vi også. Det gør vi dog lidt anderledes end ”normalt”.

Hotellet har en bar i kælderen, hvor der er levende musik både den aften, hvor vi ankommer samt den 9. september. Så vi deltager i festlighederne med de lokale.

 

Lang nat:

Lørdag aften den 6. september (når vi ankommer til Stralsund) hersker der en helt speciel stemning i gaderne i den gamle bydel i Stralsund. Det er datoen for byens årlige ”Langen Nacht des offenen Denkmals”. Rådhus, museer, kirker, klostre, private huse, gårdhaver og andet åbner denne aften deres døre og porte og inviterer til en stemningsfuld rejse gennem kunst og den kulturelle scene. Rock, pop, blues og klassisk musik, dans, drama, oplæsninger og andet bringer

liv i gaderne.

Programmet for denne aften er ikke færdigt – det udkommer først den 4. august.

Stralsunds turistbureau lægger op til en forrygende aften – og det skal vi selvfølgelig tage del i. Derfor er aftensmaden denne aften på ”egen hånd”. Der bliver mange forskelligartede tilbud – og dermed bliver det en stor udfordring for os at holde sammen i byen denne aften som gruppe. Vi bor midt i centrum – så spisestederne er lige udenfor døren. Det endelige program for aftenen sendes til alle deltagere før afrejse. 

 

Betaling

Ved tilmelding betales …………                500 Kr. pr. person

Den 10.07. betales ……………….            1.000 Kr.pr. person

Restbeløbet indbetales senest  ….                18. august.

Beløbet bedes indbetalt på foreningens konto i enten Danske Bank eller Fynske Bank.

Danske Bank:   Registreringsnr. 3232 Kontonr. 3265 653 359

Vestfyns Bank: Registreringsnr.: 6855 Kontonr. 13 64 33

Før indbetaling af sidste rate, vi du få tilsendt en orientering omkring antal deltagere samt beløbets størrelse for sidste afdrag (der jo er afhængig af af deltagerantallet)                                                                                                                                                                                       

Med venlig hilsen

KUNSTSKABET

Vibeke Hegelund Hansen

Arrangementsansvarlig

Salget starter lørdag den 21. juni Kl. 19.00

Tilmelding/yderligere oplysninger: vibeke@dan-line.dk          

    Eller tlf. 40 19 40 59